Menu

Een tiental jaar geleden zag ik in De Spil in Roeselare een show van Jummoo. Mijn jongste broer bleek een van de artiesten te kennen en we geraakten na het optreden aan de praat. Wist ik veel dat Ron jaren later de leadzanger zou worden van onze LOFband. We laten multitalent Ron aan het woord.

Je bent acteur, zanger, muzikant, performer. Best veel! Is het altijd een droom van je geweest om in de entertainmentwereld terecht te komen?

Ja, toch wel. Het zat er al in van kinds af aan. Als klein manneke stond ik al op de tafels onnozel te doen. Dan stond ik te zingen of met wastonnen muziek te maken. Op familiefeesten was ik altijd degene die de boel wat animeerde. Mijn vader was muzikant en die heeft me dat met de paplepel meegegeven. Mijn grootvader acteerde, dat was zijn leven. Op mijn 14de had ik mijn eerste rockgroep, op mijn 18de mijn eerste cabaretgroep. Zo is dat blijven groeien. Uiteindelijk heb ik Orthopedagogie gestudeerd, maar ik ben altijd met muziek en theater bezig gebleven.

De entertainmentsector werd ook hard getroffen door corona. Was er toch enigszins ruimte om je creatief bezig te houden?  

Ik had het voordeel dat we van augustus tot oktober opnames konden doen voor de tv-reeks Dertigers waarin ik Hans speel. In oktober heb ik ook nog opgetreden met RD Raw, mijn Engelstalige project. Ondertussen schreef ik hier thuis aan mijn eerste Nederlandstalige CD. Daar ben ik nu vollen bak mee bezig. Tussendoor deed ik dan ook nog wat radiospotjes, stemmetjes inspreken… Ik heb niet stilgezeten.

Voel je vooral steun en solidariteit van je collega’s in de sector of is het elk voor zich?

Er zijn wel een paar initiatieven, maar het is wel meer ieder voor zich. Iedereen probeert op zijn manier te overleven. In het begin plaatste ik ook filmpjes online. Het is allemaal heel nobel en leuk om je te laten zien. Maar je moet ook overleven, er moeten centen binnenkomen. Er zijn wel initiatieven die je kan streamen, maar dan moet je daar weer aanvragen voor doen en dat is weer extra administratie waar ik geen tijd in wil steken. Er waren ook mogelijkheden om subsidies aan te vragen, maar dat was wéér administratie. De fun is er dan snel af.  Die tijd heb ik goed benut om mijn eigen materiaal te maken. Je hoort mij niet klagen.

“Optreden is een vorm van meditatie. Ik vergeet dan de rest van de wereld.”

Je vrouw is ook actrice en regisseur. Voelt het anders om samen te spelen met je echte partner?

Dat is vooral heel leuk. We hebben samen een voorstelling: “Als Heimer Komt”. Die gaat over mijn moeder die vorig jaar overleden is. Ze had alzheimer. We hadden het gevoel dat we daar iets mee moesten doen en hebben we er een theaterstuk rond gemaakt. Als wij samen op scène staan, is dat zo’n plezier. Je moet maar naar elkaar kijken en je weet al waar de ene naartoe gaat. Je voelt elkaar aan. De mensen waarmee je op een podium staat moet je trouwens altijd een beetje graag zien, anders werkt het niet. Als er geen magie is, moet je iets anders doen.

“Als Heimer Komt” is best een serieus stuk, maar wordt wel humoristisch gebracht. We hebben er inderdaad wat humor in gestoken. We willen dat de mensen met een goed gevoel buitenkomen. We leggen ook een aantal dingen uit zoals hoe alzheimer werkt, maar ook hoe je met mensen met alzheimer kan omgaan en dat je je vooral niet schuldig moet voelen als je mensen in een wooncentrum plaatst.

Heb je dat humoraspect nodig?

Ik probeer al heel lang serieuze voorstellingen te maken, maar er sluipt altijd wat humor in. Zelfs met RD Raw. Mijn songs zijn vrij serieus, maar als ik tussendoor wat begin te vertellen dan komt er humor aan te pas. Ik vind humor zo belangrijk. Het helpt om de boel en jezelf te relativeren. We moeten onszelf allemaal niet zo serieus nemen.  

Als mensen lachen, is het ook een soort van lof die je krijgt, toch?

Absoluut. Lachen vind ik een fantastische reactie. Er was ooit eens iemand die de zaal verliet tijdens een voorstelling. Ze kwam zich excuseren nadien omdat ze in haar broek had gedaan van het lachen. Dat is fantastisch.

 

Een optreden is een wisselwerking. Het is geven en nemen.

Ben je verslaafd aan applaus?

Zeker. Niet alleen aan applaus, maar ook aan optreden. Dat is een vorm van meditatie, omdat ik dan de rest van de wereld vergeet. Op dat moment ben ik hier en nu op dat podium. Met een première is dat anders, want dan zit je met stress.  Zal alles wel in zijn plooi vallen?  Zullen de mensen het goed vinden? Eens een voorstelling gerodeerd is, vind ik het zalig om op een podium te staan en m’n ding te doen. Daar kan ik echt van genieten. Ook van andere mensen te zien genieten. Een optreden is een wisselwerking. Het is geven en nemen.

Elk jaar op Complimentendag geef je met de LOFband het beste van jezelf. Wat is je leukste herinnering daaraan?

Eigenlijk allemaal. Wat ik heel leuk vind, is als de mensen beginnen mee te doen. Dat ze beginnen meedansen en meezingen. Vorige jaar was er een vrouw die de micro overnam en begon te zingen. Dat zijn de leukste momenten. Je gewoon kunnen smijten en dat iedereen zich mee smijt.

Ron De Rauw ft. Ellen Verest - Veel Liever

Met veel trots... De eerste single van Ron De Rauw ft. Ellen Verest. De tekst is Nederlandstalig en blijft goed hangen. Benieuwd? Beluister hieronder Ron zijn eerste Nederlandstalige single.

Naast de LOFband, die eenmaal per jaar optreedt, maak je ook deel uit van een ‘echte’ band, RD RAW. Wat zou je daarmee nog graag bereiken?

RD Raw is mijn Engelstalige project waarmee ik tot in Letland en Litouwen heb getoerd. In april breng ik mijn eerste Nederlandstalige single uit. Ik wil vooral telkens mijn ei leggen en als dat ei dan elke keer begint uit te groeien tot iets moois, dan is dat heel leuk. Het is uiteraard de bedoeling dat je er ook van kunt leven, maar ik wil vooral de dingen die me bezighouden, delen. Ik wil mijn verhaal vertellen. Mijn ambitie is om de dingen te doen die ik graag doe.

 

Wil je jouw team ook graag op een orginele manier bedanken? Aarzel dan niet en schrijf je in voor complimentendag 2022! 

Benieuwd wat Riet De Sadeleer, onderneemster en founder van Expeditie O te vertellen heeft?

CONTACT

bel ons 0497 55 15 09 of 051 80 77 90

mail ons tina@proudmary.be

Of kom langs

Je kan Proud Mary vinden in de Sint Petrus en Paulusstraat 61. Sla je afrit 7 Haven af, dan neem je de Mandellaan, rij je de spoorweg over richting Rumbeke en kom je erop uit. Heb je afrit 6 genomen, Roeselare-Rumbeke dan rij je via de N36, de Oekensestraat in, langs de markt van Rumbeke de Sint Petrus en Paulusstraat in. Wij zitten op de hoek.

Sint Petrus en Paulusstraat 61
8800 Roeselare

Facturatiegegevens

bvba Admiraal - Proud Mary - Sint Petrus en Paulusstraat 61 - 8800 Roeselare
BE 0838.936.766 - IBAN BE 89 00 16 5020 1685 - BIC GEBA BE BB

Sluiten